Osteopathie bij hoofdpijn

Er bestaan verschillende typen hoofdpijn: migraine en spanningshoofdpijn zijn daarbij de meest voorkomende. Nadat vastgesteld is wat voor soort type hoofdpijn het betreft, gaan we op zoek naar de oorzaak hiervan.

Bij spanningshoofdpijn wordt, zoals de naam al doet vermoeden de pijn veroorzaakt door een verhoogde spanning van één of meerdere spieren in de nek. Dit kan aanleiding geven tot uitstraling naar het achterhoofd, de slapen, het voorhoofd of de kaak door het ontstaan van zgn. 'myofasciale triggerpoints' in de betreffende spieren. Ook kan de bloedafvoer uit de schedel belemmerd raken, waardoor een 'zwaar en vermoeiend' gevoel in het hoofd ontstaat, veelal met 'druk achter de ogen'.

Als osteopaat willen we in eerste instantie de oorzaak van deze verhoogde spierspanning lokaliseren voordat we tot behandeling overgaan van de spieren zelf; het doel is immers dat de klachten niet terugkomen. De oorzaken kunnen heel divers zijn en per individu verschillen. Bewegingsbeperkingen ter hoogte van het bekken, de nek en bovenrug spelen vaak een belangrijke rol: standsveranderingen leiden ertoe dat onze nekspieren moeten compenseren om onze ogen horizontaal te houden. Ook kunnen gebeurtenissen in het verleden een belangrijk aanknopingspunt zijn. Een hersenschudding, hersenvliesontsteking, whiplash, of andere klappen die het hoofd te verduren heeft gekregen (bijvoorbeeld bijcontactsporten!) kunnen bewegingsbeperkingen hebben veroorzaakt in de nek of de gewrichtjes van de schedel. De schedel wordt vaak beschouwd als een starre, benige doos. Bij baby's zijn de structuren van de schedel nog heel soepel. Feit is dat deze souplesse bij het ouder worden (gelukkig!) verdwijnt. In een gezonde situatie behoudt de schedel echter nog wel enige veerkrachtigheid. Is deze veerkrachtigheid afgenomen door fysieke traumata, dan kan dat aanleiding geven tot hoofdpijn.

 

Uiteraard speelt ook ons orgaanstelsel een rol: in de hersenstam liggen diverse zenuwkernen van waaruit orgaanfuncties gereguleerd worden. Bewegingsbeperkingen of functiestoringen van het middenrif, de nieren, de longen, het hart, en spijsverteringsorganen als maag, lever en darmen kunnen leiden tot overprikkeling van deze gebieden in de hersenstam. Men noemt dit een 'segmentale dysregulatie'. Het gevolg is dat er pijn kan optreden in de bovenarm, de nekspieren en het hoofd. De organen kunnen ook een standsverandering of bewegingsbeperking in het lichaam veroorzaken waardoor er verhoogde spierspanning in de nekschoudergordel ontstaat.

 

Ook bij migraine spelen dergelijke oorzaken een belangrijke rol; de klachten zijn vaak echter van complexere aard; meerdere deelgebieden in het lichaam spelen een rol, en vaak zijn er interacties met het hormonaal systeem en het neurovegetatieve c.q.autonome zenuwstelsel. Ook voedingsintoleranties kunnen een rol spelen. Vaak zijn de klachten gecorreleerd aan een 'spastische darm', ook wel 'spastisch colon' of'prikkelbaar darmsyndroom' genoemd.

Voor ons als osteopaat zijn klachten als spanningshoofdpijn en migraine een interessante puzzel om op te lossen, met zeer dankbare resultaten tot gevolg!